Η Αντιγόνη του Σοφοκλή

Προβολή θεατρικής παράστασης 2014: "Αντιγόνη του Σοφοκλή"

Μια διαδραστική προσέγγιση του αρχαίου δράματος!

Με την προβολή της θεατρικής παράστασης, «είδαμε» την Αντιγόνη του Σοφοκλή από μία διαφορετική οπτική, σε σχέση με την κοινότυπη και συχνά κουραστική διδασκαλία.

Η φιλόλογός μας Βάγια Γιωτάκη, μας τοποθέτησε στην εποχή και ανέθεσε ρόλους στους μαθητές. Συντόνισε την κουβέντα μας, μας ταξίδεψε στην εποχή και μας σύστησε τις κοινωνικές τάξεις και τον τρόπο ζωής των Αθηναίων.

Τα παιδιά διηγήθηκαν μέρη του έργου και έδωσαν πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Σοφοκλή.

Η φιλόλογός μας Αθηνά Μαλαπάνη, μας επισήμανε πως η δεκαεπτάχρονη Αντιγόνη με τη στάση και τη συμπεριφόρά της, συγκρoύστηκε με την εξουσία και υπερασπίστηκε τον έρωτα, εκφράζοντας την επαναστατικότητα των νέων όλων των εποχών.

Η βραδιά συνεχίστηκε με την προβολή της θεατρικής παράστασης.

Οι μαθητές αναλαμβάνοντας ενεργούς ρόλους σεναριογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου και κριτικού αξιολόγησαν τους χαρακτήρες και την πλοκή του έργου.

Συζητήσαμε όλοι μαζί τις πτυχές του έργου, προσεγγίσαμε τον τρόπο ζωής των Αθηναίων της εποχής, χαρακτηρίσαμε τον τρόπο σκέψης των πρωταγωνιστών και διαπιστώσαμε τη διαχρονική αξία των νοημάτων.

Όλοι μας στο τέλος του έργου συζητήσαμε τις εντυπώσεις μας και κάναμε πολλές και όμορφες διαπιστώσεις. Δεν ήταν ένα μάθημα στον πίνακα, αλλά ανταλλαγή απόψεων για το έργο, για τη σημαντικότητά του ως αντικειμένου διδασκαλίας, για την ανάγκη να αποδίδεται με έναν τρόπο που θα είναι ελκυστικός για τους μαθητές και πολλές άλλες όμορφες απόψεις.

Οι μαθητές με τη συμμετοχή τους, μας δίδαξαν πως οι νέοι άνθρωποι δεν αγνοούν αλλά έχουν ενεργή και σημαντική άποψη για τον τρόπο που πρέπει να παρέχεται η γνώση και η διδασκαλία.

Εμείς απλά προτρέπουμε όλους να δίνουν βήμα στους μαθητές συχνά, κεντρίζοντας τους με ερεθίσματα πρωτότυπων ιδεών, όπως αυτή της φιλολόγου μας της κυρίας Γιωτάκη.

Συγχαρητήρια σε όλους για την όμορφη βραδιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*